Ambulatoriu Endocrinologie

Program cabinet

Nume si prenumeLuniMartiMiercuriJoiVineriTelefon programari
Dr. Șofariu Simona Paraschiva11:30-15:0011:30-15:0011:30-15:0011:30-15:0011:30-15:000269-21.78.10

Dr. Șofariu Simona Paraschiva
– medic primar pediatru,
– medic specialist endocrinologie pediatrica
Endocrinologia pediatrică este specialitatea medicală care face legatură între endocrinologie și pediatrie.
Endocrinologia este știința care studiază glandele endocrine și efectele hormonilor. Hormonii sunt substanțe chimice care determină modul în care funcționează alte părți ale corpului.  De exemplu, hormonii decid cum crește și se maturizează un copil.
Problemele pe care le tratează endocrinologia pediatrică sunt următoarele:
1. Tulburările de creștere: Toți copiii trebuie să fie măsurați în diferite etape de viață - copiii mici de înalțime, copiii foarte înalți comparativ cu genitorii, copiii staționari sau cu creștere încetinită necesită evaluare și supraveghere endocrinologică,
2. Patologia tiroidiană. Sibiul se află în zona de carență de iod. În aceste condiții patologia tiroidiană este mai frecventă decât în alte zone (hipo sau hiperfuncția tiroidiană, tiroidita autoimună, gușa endemică). În România la naștere se efectuează screening pentru hipotiroidismul congenital tuturor copiilor, această boală fiind principala cauză tratabilă de retard mental la copil. Hipotiroidia poate apărea oricând în dezvoltarea copiilor, uneori primul semn observat de părinte fiind încetinirea creșterii în înalțime.
3. Obezitatea de cauză endocrină – monitorizarea greutății copiilor este importantă în dezvoltarea ulterioară ca adult sănătos. Modificarea din timp a stilului de viață determină creșterea și dezvoltarea armonioasă a copilului atât fizic cât și psihic.
4. Tulburări de diferențiere sexuală, pubertate precoce, pubertate întârziată, tulburări de dezvoltare sexuală, disfuncție ovariană/testiculară (amenoree, acnee, hirsutism - pilozitate anormală, ginecomastie la băieți, anomalii în dezvoltarea organelor genitale externe)
5. Anomalii ale axului hipotalamo-hipofizar, tulburări în metabolismul apei
6. Tulburări în metabolismul fosfo-calcic, rahitism, deficit de vitamina D. În cadrul spitalului există un program de screening pentru deficitul de vitamina D.
7. Hipo sau hiperfuncția glandelor suprarenale ce pot avea manifestări clinice diverse (oboseala, hiperpigmentarea pielii sau creștere în greutate, striuri violacee pe piele, creșterea tensiunii arteriale)