CPU

Misiunea noastră este să introducem calitatea și eficiența în serviciile pe care le oferim, să ne atingem obiectivele, ceea ce înseamnă furnizarea unei asistențe medicale de urgență de către o echipă de profesioniști care respectă în același timp valorile etice și drepturile pacienților.
Fiecare viață salvată, fiecare pacient tratat cu pasiune și responsabilitate în actul medical este de fapt victoria pe care un medic își dedică priceperea, timpul, știința și energia. Credem că pacienții au nevoie de soluții complete atât pentru diagnostic, cât și pentru tratament.
Compartimentul de Primire Urgenţe (C.P.U.) a fost înfiinţat în structura Spitalului Clinic de Pediatrie Sibiu în anul 2006, prin programul de reabilitare a asistenţei medicale de urgenţă – Programul REMMSY şi a început să funcţioneze în anul 2008.
Anual, în C.P.U. sunt peste 25.000 de prezentări de pacienţi care necesită consult de urgenţă.
Compartimentul de Primire Urgenţe asigură asistenţa medicală permanentă de urgenţă pacienţilor în vârstă de până la 18 ani aflaţi în stare critică din judeţul Sibiu şi judeţele limitrofe.
În cazurile în care pacientul necesită transfer de urgenţă la un spital cu grad de competenţă mai înalt, personalul din cadrul C.P.U iniţiază procedurile de transfer interclinic, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

Echipa de medici

Dr. Gălățanu Carmen Daniela
– sef de sectie CPU
– medic primar pediatru;
– competență în ultrasonografie generală

Dr. Mako Mărioara Aurica
– medic primar pediatru
– competență în ultrasonografie generală, asistență medicală de urgență

Dr. Laiu Elena Mădălina
– medic primar pediatru
– competență în ultrasonografie generală

Dr. Bunescu Valentina
– medic primar pediatru
– competență în ultrasonografie generală

Dr. Făgărășan Tita
– medic primar pediatru
– competență în ultrasonografie generală

Dr. Sbârcea Maria Adela
– medic primar pediatru
– competență în ultrasonografie generală, asistență medicală de urgență

Dr. Man Teodora Geanina
– medic primar pediatru

Dr. Șerb Ioana Raluca
– medic specialist pediatru

Dr. Șoaită Oana Maria
Dr. Soaita Oana CPU
– medic primar pediatru

Dr. Zamfir Ioana Luminița
Dr. Zamfir Ioana
– medic specialist pediatru

Dr. Bunescu Samuel Gigel
Dr. Bunescu Samuel Gigel
– medic specialist pediatru

Medici colaboratori

Dr. Burlacu Iurie
– medic primar pediatru

Echipa de asistente

ASISTENTĂ ȘEFĂ Pop Lucica - Asistent medical de pediatrie
David Maria Felicia – Asistent medical generalist S PR.
Scarlat Alina- Asistent medical generalist S PR.
Solica Marioara - Asistent medical generalist S PR
Pop Alina Nicoleta - Asistent medical generalist S PR
Buica Livia Maria - Asistent medical generalist S
Rogozan Angela – Asistent medical generalist PL
Avram Ilariana - Asistent medical generalist PL PR
Danes Mihaela-Mariana - Asistent medical generalist PL PR
Ghindea Daniela - Asistent medical generalist PL PR
Iacob Daniela Marioara - Asistent medical generalist PL PR
Pitu Aurelia Andreea - Asistent medical generalist PL PR
Posa Veronica Silvia - Asistent medical generalist PL PR.
Radin Roberta Laura - Asistent medical generalist PL PR
Stoica Marilena Georgeta - Asistent medical generalist PL PR
Tristiu Cosmina - Asistent medical de pediatrie PL PR
Tudosoiu Corina Florentina - Asistent medical de pediatrie PL PR
Voina Simona - Asistent medical generalist PL PR
Lumineanu Elena Alexandra- Asistent medical generalist PL PR
Stefanuta Dobrita Teodora - Asistent medical generalist S
David Maria Felicia – Asistent medical generalist S PR.
Pop Alina Nicoleta - Asistent medical generalist S PR
Scarlat Alina- Asistent medical generalist S PR.
Solica Marioara - Asistent medical generalist S PR

Activitatea CPU

Simplificând la maximum, activitatea în C.P.U. constă în:

 • TRIAJUL - la prezentarea în urgenţă veţi întâlni o asistentă care vă va întreba despre motivul prezentării şi va determina anumiţi parametri funcţionali cum ar fi saturaţia, tensiunea arterială, frecvenţa cardiacă şi respiratorie, temperatura, greutatea; în funcţie de acestea, copilul este încadrat într-o categorie de triaj, astfel încât să beneficieze de cea mai bună asistenţă medicală de urgenţă şi în cel mai scurt timp posibil.
 • ÎNREGISTRAREA - orice pacient care este asistat medical în urgenţă trebuie să fie înregistrat în sistemul informatic al spitalului. Se vor solicita nume, prenume, CNP, adresă şi informaţii cu privire la medicul de familie. Este obligatoriu ca pacientul pediatric să fie insoţit de un aparţinător adult care să semneze acordul informat al pacientului pentru investigaţiile efectuate (analize, radiografii etc.)
 • ASISTENŢA MEDICALĂ -în funcţie de clasa de triaj în care aţi fost încadrat veţi fi preluat de către un medic şi o asistentă medicală din personalul propriu al secţiei.
*Resurse: Teste de laborator (sânge, urină), EKG, radiografii, ecografie; Fluide i.v ( reumplere volemică); Administrarea medicamentelor i.v, i.m. sau prin nebulizare; Consulturi de specialitate; *Procedurile simple (de exemplu: sondajul vezical, sutura unei plagi etc.) se consideră o singură resursă. Procedurile complexe (de exemplu, care necesită și sedarea pacientului conștient) se consideră două resurse. *Nu sunt considerate resurse: Examenul fizic (inclusiv tuseul rectal sau vaginal), abordul venos periferic, medicație per.os; profilaxia antitetanică; prescrierea unei rețete, consultul telefonic, toaleta și pansamentul simplu al unei plăgi; imobilizarea

TIPURI DE URGENTE:

URGENȚE MINORE
Urgențele minore, sunt la rândul lor tratate cu extrem de multă seriozitate și profesionalism din partea noastră. Dacă observaţi că alţi pacienţi, unii sosiţi după dumneavoastră, sunt preluaţi şi trataţi cu prioritate, aceasta nu înseamnă că nu acordăm importanţă bolii dumneavoastră, ci doar că celălalt pacient necesită îngrijiri medicale mai rapid, fie din cauza stării lui actuale, fie din cauza faptului că boala de care suferă poate determina o agravare rapidă.
URGENȚE IMEDIATE
Aria de urgențe imediate are, în mod normal, patru posturi de lucru, dar numărul lor poate fi crescut în situații deosebite (accidente colective sau evenimente cu victime multiple). Acest spatiu este conceput elastic, posturile de lucru sunt separate cu perdele, astfel încât să ofere un acces facil și rapid la oricare dintre pacienții care sunt consultați sau tratați aici. Vorbim despre pacienți a căror stare nu este critică, dar care necesită o monitorizare atentă a evoluției și o intervenție promptă atunci când este cazul.
RESUSCITARE
Camera de resuscitare este destinată gestionării pacienților critici. Are două posturi de lucru care au cel mai înalt grad de dotare. Aceasta face posibilă asistarea oricărui tip de pacient, indiferent de natura afecțiunii de care suferă, fie că este vorba despre traumatisme majore, pacienți aflați în comă sau stop cardio-respirator.

Intrebari frecvente

Ai ajuns cu copilul în urgență. La ce trebuie să vă așteptați?
Să ajungeți într-o structură de primire urgențe (Unitate de Primire Urgențe sau Compartiment de Primire Urgențe) poate fi o experiență care să provoace teamă și confuzie nu numai datorită bolii de care suferi, dar mai ales datorită faptului că nu cunoști modul de funcționare al secției, traseul pacienților sau posibilitățile de diagnostic și tratament. Compartimentul de Primire Urgenţe este secţia independentă din structura spitalului, condusă de un medic-şef, care dispune de personal propriu special pregătit, destinată triajului, evaluării şi tratamentului de urgenţă ale pacienţilor cu afecţiuni acute, care se prezintă la spital spontan sau care sunt transportaţi de ambulanţe.
1Cu cine stau de vorba?
• Pe parcursul șederii în urgență veți intra în contact cu diferiți membrii ai echipei de gardă din spital.
• Fiecare are un rol important în a vă ajuta indiferent de categoria profesională din care face parte: medic primar, specialist sau rezident, asistent medical, infirmieră sau îngrijitoare de curățenie.
• Toți au obligația de a purta la vedere ecusoanele de identificare astfel încât să poți afla numele și categoria profesională a celui cu care vorbești în cazul în care acesta a uitat să se prezinte.
• Dacă aveți totuși neclarități vă rugăm să intrebați.
2Ce face medicul din compartimentul de primiri urgente?
• Medicul pediatru sau de medicină de urgență: este un medic special pregătit pentru a diagnostica și a trata o gamă largă de boli, fie că este vorba despre boli nou apărute fie de boli cronice care s-au agravat sau la care au apărut simptome noi.
• Prin cunoștințele pe care le are poate acorda asistență medicală pentru rezolvarea acestor probleme urgente.
• Este posibil ca, după rezolvarea simptomatologiei acute, acesta să vă recomande continuarea tratamentului la domiciliu sau să vă îndrume către un medic dintr-o altă specialitate în policlinică.
• În cazul în care, pentru elucidarea diagnosticului, consideră necesară o opinie de specialitate, el poate solicita medicul de gardă din altă specialitate pentru consult în urgență.
• Medicul responsabil de tură: are obligația de a cunoaște situația medicală a tuturor pacienților care se găsesc în urgență. El poate veni în sprijinul oricărui medic din urgență pentru a găsi cea mai bună soluție pentru fiecare pacient indiferent că este vorba despre o problemă medicală sau una administrativă.
3Ce face asistentul medical de urgenta?
• Asistentul medical din urgență: Este persoana cu care pacientul este de obicei cel mai mult în contact și reprezintă mai mult decât un simplu executant al dispozițiilor medicilor de gardă.
• Rolul său nu este numai acela de a administra medicația, de a recolta analize, de a determina tensiunea arterială, temperatura sau de a face electrocardiograme. Are pregătire specifică situațiilor de urgență, fiind capabil să identifice acele modificări ale stării pacientului sau ale parametrilor monitorizați care impun un tratament imediat și poate iniția (în limita competențelor sale profesionale) măsurile sau manevrele necesare, în special cele care țin de salvarea vieții.
• Asistentul de triaj: este pregătit special pentru aplicarea Protocolului Național de Triaj, având pe lângă necesarele cunoștiințe medicale și capacitate de decizie dar și abilități de comunicare, fiind prima persoană cu care pacientul se întâlnește.
• Asistentul responsabil de tură: coordonează activitatea tuturor asistenților medicali dar și a personalului auxiliar din tură. Sprijină activitatea celorlalți asistenți medicali și se implică în rezolvarea problemelor medicale sau administrative indiferent de aria de tratament în care se găsește pacientul.
4Există priorităţi în acordarea asistenţei medicale?
• Este posibil să observaţi că alţi pacienţi, unii sosiţi după dumneavoastră, sunt preluaţi şi trataţi cu prioritate. Aceasta nu înseamnă că nu acordăm importanţă bolii dumneavoastră, ci faptul că celălalt pacient necesită îngrijiri medicale mai rapid, fie din cauza stării lui actuale, fie din cauza faptului că boala de care suferă poate determina o agravare rapidă.
• Vi se vor oferi în mod regulat informaţii cu privire la investigaţiile care s-au făcut şi tratamentul pe care îl primeşte copilul dumneavoastră. Dacă aveţi neclarităţi, nu ezitati să ne întrebaţi.
• Dacă starea copilului dumneavoastră se înrăutaţeşte sau dacă apar simptome noi, vă rugăm să anunţaţi medicul sau asistenta care se ocupă de dumneavoastră pentru a putea lua măsurile care se impun.
5Ce se întâmplă odată ce am ajuns în aria de asistenta medicala?
• Veţi fi consultat de către un medic pediatru sau un medic de medicină de urgenţă. Acesta vă va întocmi o fişă de consultaţie şi va stabili un plan de investigaţii şi tratament pe care îl va discuta cu dumneavoastră.
• În cazul în care este necesar pentru stabilirea diagnosticului, la indicaţia medicului curant şi cu acordul dumneavoastră, un asistent medical va efectua diverse manopere medicale (recoltare de sânge, efectuarea unei electro-cardiograme, măsurarea tensiunii arteriale etc.)
• Unele afecţiuni necesită o observare prelungită sau un tratament de durată (câteva ore). În acest caz veţi fi informat şi veţi fi plasat într-un pat dintr-o arie de tratament corespunzătoare afecţiunii de care suferiţi.
• În cazul în care medicul pediatru sau medicul de medicină de urgenţă consideră oportună internarea dumneavoastră în spital, acest lucru va fi discutat cu dumneavoastră.
• Există posibilitatea, deşi nu vă recomandăm, ca dumneavoastră să nu fiţi de acord cu examinarea, cu tratamentul sau cu internarea în spital. În acest caz va trebui să vă asumaţi, prin semnatură, această decizie. În aceste condiţii medicul examinator nu are obligaţia să vă prescrie tratament la domiciliu.
• Dacă, odată ajuns acasă, simptomele se înrăută-ţesc sau se modifică, vă sfătuim să vă adresaţi medicului dumneavoastră de familie sau să reveniţi în urgenţă.
6Ce documente primesc la final?
•Dacă după etapa de diagnostic și tratament vi se va permite să mergeți acasă, vi se va înmâna o rețetă în cazul în care trebuie să urmați un tratament la domiciliu.
•Veți primi rezultatele investigațiilor efectuate (examene radiologice, ecografie), consulturile de specialitate, recomandări de tratament la domiciliu, dietă, urmărire ulterioară.
•Toate recomandările care v-au fost făcute vi se vor explica, dar dacă totuși aveți neclarități vă rugăm să nu ezitați să ne întrebați. Vom încerca să fim mai clari în explicații.
• Dacă, odată ajuns acasă, simptomele se înrăutățesc sau se modifică vă sfătuim să vă adresati medicului dumneavoastră de familie sau să reveniți în urgență.
• Nu se eliberează rezultatele analizelor de laborator efectuate în Compartimentul Primiri Urgențe!  Acestea reprezintă doar analize de orientare în vederea stabilirii diagnosticului în Urgență, nefiind validate de către medicul de laborator  Analizele pot fi folosite doar de către medicul din Urgență  Medicii din secțiile spitalului care primesc aceste analize, la solicitare, nu le vor atașa în Biletul de externare al pacientului.
7UNDE APELEZI ATUNCI CÂND MEDICUL DE FAMILIE NU MAI ESTE ÎN PROGRAM (respectiv seara, noaptea, sâmbătă şi duminică şi sărbătorile legale) și aveți o problemă de sănătate care NU face obiectul consultațiilor CPU?
 Apelează la cel mai apropiat centru de permanență. Lista tuturor centrelor din Sibiu și Judetul Sibiu, o poți vedea AICI:
- CENTRUL DE PERMANENȚĂ FIX SIBIU – str. Nicolae Iorga nr. 50 – tel. 0369.435101
- CENTRUL DE PERMANENȚĂ FIX SĂLIȘTE – str. Spitalului nr. 29 – 0269.553663
- CENTRUL DE PERMANENȚĂ FIX AVRIG – str. Horea nr. 8A – 0269.525488
- CENTRUL DE PERMANENȚĂ FIX AGNITA – str. Spitalului nr. 10 – 0269.510490
! Centrele sunt deschise de luni – vineri – orele 1500 - 800, sâmbătă și duminică, dar și în timpul sărbătorilor legale și în zilele declarate libere de la ora 800 - 800 .
! De serviciile acestora pot beneficia și persoanele neasigurate.

Dotari

In cadrul sectiei CPU, exista urmatoarele dotari
  • ABL800 flex
  • Analizor de urgență pentru gaze sanguine și electroliți
  • Analizor automat de hematologie
  • Analizor automat de biochimie
  • Analizor automat pentru determinarea proteinei C reactive și procalcitoninei
  • Analizor automat pentru examenul sumar de urină
  • Analizor automat pentru toxicologie și markeri cardiaci
  • Ecografe
  • Monitoare funcții vitale
  • Monitoare triaj
  • Electrocardiograf
  • Otoscop & Oftalmoscop/stație de diagnosticare
  • Aparate aerosoli
  • Sistem centralizat de oxigenoterapie şi aspiraţie
  • Spirometru
  • Lămpi pentru dezinfecţia aerului
  • Injectomate
  • Pompe volumetrice pentru perfuzie
  • Masă resuscitare nou-născut
  • Incubator pentru transport
  • Aparate ventilaţie mecanică
  • Aparate ventilaţie portabile
  • Defibrilatoare
  • Aspirator mobil pentru secreții
  • Laringoscop cu set de lame
  • Sistem telemedicină
  • Targa tip lopată
  • Targa hidraulică radiotransparentă transport pacienți
  • Scaun transport pacienți

Spatii medicale:

Compartimentul de Primire Urgenţe dispune de un număr de 10 paturi pentru spitalizarea de zi şi este structurat astfel:
 • Triaj şi înregistrare
 • Salon resuscitare şi stabilizare
 • Salon tratamente imediate (cazuri critice)
 • Salon supraveghere
 • Salon tratamente minore
Noi suntem cei care luptăm, în fiecare zi, pentru fiecare bătaie a inimii copilului.

URGENTE STOMATOLOGIE

Dr. Bratu  Mariana
- medic primar - specialitatea Stomatologie generală
  - medic specialist -Ortodonție și Ortopedie Dento - Facială

Activitatea stomatologica


  - Urgențe stomatologice pediatrice
  - Profilaxia cariei dentare: fluorizări, sigilări dentare 
  - Instructaj pentru o igienizare buco- dentară  corectă 
  - Tratamentul  durerii odontale și parodontale
  - Tratamentul gingivo-stomatitelor
  - Tratamentul traumatismelor dento - parodontale
  - Diagnosticul precoce al leziunilor cu potențial  malign din cavitatea bucală
  - Diagnosticul precoce al anomaliilor dento - maxilare și dento- faciale la copii