Radiologie

Laboratorul de Radiologie și Imagistică medicală își desfășoară activitatea în două locații:
1. Punct de lucru: str. Gheorghe Barițiu, nr. 1-3
2. Punct de lucru: str. Pompeiu Onofreiu, nr. 2-4
Colectivul este alcatuit din 5 medici cu specialitatea Radiologie și Imagistică medicală și 11 asistenți medicali, cu toții având experiență dedicată pacienților pediatrici

Echipa de medici

Dr. Rațiu Cristina
– medic primar radiologie și imagistică medicală
– competența în tomografie computerizată și imagistică prin rezonanță magnetică

Dr. Constantinescu Nicoleta
Dr. Constantinescu Nicoleta RADIOLOGIE
– medic specialist radiologie și imagistică medicală
– competența în tomografie computerizată și imagistică prin rezonanță magnetică

Dr. Dospinescu Maria Cristina
Dospinescu Maria Cristina
– medic primar radiologie și imagistică medicală
– competența în tomografie computerizată, imagistică prin rezonanță magnetică, senologie imagistică

Echipa de asistente

ASISTENTĂ ȘEFĂ Morariu Laura Liliana - Asistent medical de radiologie si imagistica medicala
Andras Mioara - Diana – Asistent medical de radiologie si imagistica medicala S PR
Lomnasan Mihaela- Asistent medical de radiologie si imagistica medicala S PR
Macrea Elena - Asistent medical de radiologie si imagistica medicala S PR
Varga Simona Camelia - Asistent medical de radiologie si imagistica medicala S PR
Iacob Valentina - Asistent medical de radiologie si imagistica medicala PR
Fruntisanu Daniela - Asistent medical de radiologie si imagistica medicala PL PR
Mihailescu Maria - Asistent medical de radiologie si imagistica medicala PL PR
Neamtu Tudorita Luminita - Asistent medical de radiologie si imagistica medicala PL PR
Fenics Marcela - Asistent medical de radiologie si imagistica medicala PL PR
Hampu Adina Simona – Asistent medical generalist S PR.
Pirvu Madalina- Asistent medical generalist PL.
Buciumanu Simona Adriana - Asistent medical generalist S PR
Adam Alin Dacian - Asistent medical generalist PL PR

Informatii utile pentru pacienti

Pregatirea pacientului pentru explorarea radiologica gastro-intestinala


Examinarea radiologica a tubului digestiv superior sau inferior se efectueaza dupa administrarea unei substante de contrast pe cale orala sau rectala.
BARIU PASAJ
Este explorarea radiologica a tubului digestiv superior cu substanta de contrast administrata pe cale orala (sulfat de bariu). 1. In dimineata zilei de examinare bolnavul nu trebuie sa manance sau sa consume lichide
2. Cu 1-2 zile inaintea examinarii se administreaza un regim alimentar neflatulent si usor de digerat (supe, oua, paine prajita, unt, carne slaba la gratar sau fiarta, paste fainoase, produse lactate); se evita alimentele cu fibre
3. Ultima masa se administreaza in seara precedenta la ora 18
4. Dupa terminarea examinarii se poate administra un purgativ si se informeaza pacientul ca va avea scaunul colorat in alb.
IRIGOGRAFIA
Este explorarea radiologica a tubului digestiv inferior cu substanta de contrast administrata pe cale rectala (sulfat de bariu). 1. Cu 2-3 zile inaintea examinarii se administreaza un regim alimentar neiritant, neflatulent (branza vaci, smantana, oua fierte, carne slaba fiarta, orez fiert, paine uscata)
2. Ultima masa inaintea examinarii este la ora 13. De la aceasta ora pana dupa examinare nu se mai consuma alimente.
3. Se face evacuarea completa a colonului cu doua clisme evacuatorii: una in seara dinaintea examenului, cea de-a doua in dimineata investigatiei sau prin administrare de solutie Forlax, Fortrans sau Endofalk cu volumul si ritmul adaptate varstei in preziua examinarii, cu suprimarea ulterioara a meselor.

Pregatirea pacientului pentru explorarea radiologica a aparatului renal


Pregatirea pacientului pentru ecografie adult, adolescent sau copil mare


 Cu 24 ore inaintea examinarii se recomanda sa nu se consume dulciuri sau alimente care pot fermenta (lapte ,fructe, legume – fasole, varza)
1. Cina din seara precedenta sa fie usoara si sa nu fie servita mai tarziu de ora 19
2. Pentru examinarea organelor pelvine se recomanda consumul a 500 ml (sau mai putin adaptat varstei si greutatii pacientului) apa plata intr-un interval de 30 minute, cu aproximativ o ora inainte de investigatie
3. Pacientul nu trebuie sa urineze, vezica urinara trebuie sa fie plina pentru a permite vizualizarea optima a structurilor invecinate
4. In caz de balonare se recomanda in ziua precedenta administrarea de Espumisan 1-2 tablete de 3 ori pe zi.
PREGATIREA PACIENTULUI SUGAR PENTRU ECOGRAFIE

1. Pentru examinarea abdominala generala se recomanda ultima masa de lapte daca este posibil cu 3 ore inainte de examinarea programata
2. Pentru examinarea abdominala in vederea stabilirii diagnosticului de reflux gastro-esofagian la sugar ultima masa de lapte se recomanda sa fie cu aproximativ 20 minute inainte de examinare
3. La pacientii sugari cu meteorism abdominal se recomanda administrarea de medicatie antiflatulenta conform varstei, cu 24-48 ore inainte.
PREGATIREA PACIENTULUI PENTRU ANGIO-CT
Angio-CT-ul este o investigatie similara computer-tomografiei conventionale, dar pacientului i se injecteaza  substanta de contrast iodata printr-o vena periferica in timpul investigatie tomografice.
1. Pacientul trebuie să se prezinte cu rezultatele următoarelor analize: creatininemie și uree. În cazul în care pacientul vine în urgență, este suficientă doar creatininemia.
2. Cu 6-8 ore înainte de efectuarea investigației, pacientul nu trebuie să consume alimente solide. Se recomandă să nu consume nici ceai, cafea, ciocolată, cola sau alte alimente și băuturi energizante în ziua examinării.
3. Pentru examenele Cardio CT și coronaro CT este necesar ca ritmul cardiac să fie mai mic de 60 bpm, astfel pacienților trebuie să le fie administrate preventiv betablocante. În cazul în care este contraindicată administrarea betablocantelor, se recomandă administrarea unui anxiolitic în dimineața efectuării examinării..

Informatii despre investigatiile IRM (RMN)

IRM (Imagistică prin Rezonanță Magnetică) cunoscută și sub denumirea de RMN (Rezonanță Magnetică Nucleară) este o tehnică de investigație imagistică care utilizează un câmp magnetic puternic pentru a putea explora interiorul corpului. Spre deosebire de radiografie/radioscopie și computer tomografie, IRM este o tehnică neiradiantă, fără efecte nocive dovedite asupra organismului.
Spitalul Clinic de Pediatrie Sibiu pune la dispoziția cetățenilor, copii și adulți, un echipament IRM performat, Siemens Skyra, cu intensitatea câmpului magnetic de 3 T, dotat cu antene dedicate pentru explorarea extremității cefalice și regiunii cervicale, a abdomenului și pelvisului, oaselor, mușchilor și articulațiilor, sânilor precum și a coloanei vertebrale.
Aplicațiile clinice numeroase din dotare permit efectuarea de examinări pentru majoritatea domeniilor imagisticii prin rezonanță magnetică: neurologie, ortopedie și traumatologie, imagistică abdominală și pelviană, pediatrie și oncologie.
Contraindicațiile examinării prin rezonanța magnetică sunt reprezentate de existența:
- stimulatoarelor cardiace (pacemaker)
- valve cardiace cu componență metalică
- dispozitive medicale ce conțin fier sau aliaje feromagnetice existente în interiorul corpului, mai ales la nivelul ochilor sau capului.
Dispozitivele medicale metalice compatibile cu examinarea IRM au acest aspect precizat în documentația tehnică (rugăm prezentați documentația la momentul examinării).
Este indicată demachierea pentru efectuarea procedurilor de examinare a craniului deoarece unele produse cosmetice pot conține pulberi metalice care pot interfera cu imaginea, producând artefacte.
IRM nu necesita o pregătire specială. Pentru confortul pacientului este recomandată suspendarea alimentației cu minim 4 ore înainte de examinare, (examinare a jeun), și evacuarea vezicii urinare.
Administrarea substanței de contrast necesită evaluarea în prealabil a funcției renale (creatinemie și uree) și precizarea existenței unui teren alergic. Examinarea pacienților pediatrici cu vârstă sub 5-7 ani sau mai mari, dar care nu pot rămâne nemișcați pe parcursul examinării, necesită efectuarea anesteziei generale cu intubație oro-traheală în regim de internare.
Pacientul este poziționat pe o masă mobilă în interiorul unui tunel (atenție persoanele claustrofobe!), iar în jurul regiunii de examinat se aplică o antenă (bobină). Examinarea constă în efectuarea unui număr de secvențe cu durata variabilă între 1 și 7minute/secvență. Durata medie a unei examinări poate varia între 30 și 60 de minute.
În timpul examinării se vor auzi zgomote ritmice, destul de puternice, produse de aparat în timpul funcționarii. Pentru a diminua disconfortul creat de aceste zgomote, pacienții vor avea căști antifonice și, opțional, pot asculta muzică.
Rezultatul detaliat, asupra investigației necesită o analiză complexă, compararea cu eventualele examinări anterioare și va fi redactat de către medicul specialist radiolog.
Programări la telefon: 0269/701539

Dotari

 • Aparat de radio-diagnostic digital Rx ped- Shimadzu Rad-speed Pro
 • Ecograf GE – Logiq E 10
 • Ecograf Siemens X300
 • Computer tomograf Siemens -Somatom Definition AS – 128 slices
 • Aparatul RMN - Siemens Skyra

Activitate spitaliceasca


  Activitatea spitalicească - investigații radio-imagistice pacienților internați

Activitate ambulatorie


  Activitatea ambulatorie - investigații radio-imagistice pacienților din ambulatoriul de specialitate sau rețeaua medicilor de familie.
  Toate investigațiile radio-imagistice (cu excepția celor de urgență) se realizează pe bază de programare
  - prin serviciul Fișier - telefonic la 0269/217810
  - sau personal prin sistemul de programări on-line .