Spitalul Clinic de Pediatrie Sibiu

Laborator Radiologie și Imagistică Medicală

Cea mai importantă resursă a Laboratorului de Radiologie și Imagistică Medicală din Spitalul Clinic de Pediatrie Sibiu o constituie un colectiv cu experiența în imagistică, dedicată pacienților pediatrici, constituit din zece asistenți medicali principali a căror activitate se desfașoară sub îndrumarea a trei medici primari.

În Laboratorul de Radiologie și Imagistică medicală este organizată o linie de gardă care asigură investigații pe linia specialității 24 din 24 ore.

Laborator Radiologie

Adresa:
• Punct de lucru: str. Gheorghe Barițiu, nr. 1-3
• Punct de lucru: str. Pompeiu Onofreiu, nr. 2-4

Contact:
• Tel: 0269/230260 (Baritiu); 0269/217927 (Onofreiu); 0269/230270;
• Fax: 0269/230045
• E-mail: radiologie@pediatriesibiu.ro

Medic șef laborator:
Dr. Muntean Mihaela Ileana
– medic primar radiologie și imagistică medicală
– competența în tomografie computerizată și imagistică prin rezonanță magnetică
Medici:
Dr. Șofariu Ciprian Radu
– medic primar radiologie și imagistică medicală
– competența în tomografie computerizată și imagistică prin rezonanță magnetică
– doctor în științe medicaleDr. Ratiu Cristina
-medic specialist radiologie și imagistică medicală- competența în tomografie computerizată și imagistică prin rezonanță magnetică
Dr. Maniu Condela Patricia Ioana
– medic primar radiologie și imagistică medicală
– competența în echografieDr. Dobrin George Eduard

-medici specialist radiologie si imagistica medicala

 

 

INFORMATII UTILE PENTRU PACIENTI:

 

PREGATIREA PACIENTULUI PENTRU EXPLORAREA RADIOLOGICA GASTRO-INTESTINALA

Examinarea radiologica a tubului digestiv superior sau inferior se efectueaza dupa administrarea unei substante de contrast pe cale orala sau rectala.

 BARIU PASAJ

Este explorarea radiologica a tubului digestiv superior cu substanta de contrast administrata pe cale orala (sulfat de bariu).

 1. In dimineata zilei de examinare bolnavul nu trebuie sa manance sau sa consume lichide
 2. Cu 1-2 zile inaintea examinarii se administreaza un regim alimentar neflatulent si usor de digerat (supe, oua, paine prajita, unt, carne slaba la gratar sau fiarta, paste fainoase, produse lactate); se evita alimentele cu fibre
 3. Ultima masa se administreaza in seara precedenta la ora 18
 4. Dupa terminarea examinarii se poate administra un purgativ si se informeaza pacientul ca va avea scaunul colorat in alb.

IRIGOGRAFIA

Este explorarea radiologica a tubului digestiv inferior cu substanta de contrast administrata pe cale rectala (sulfat de bariu).

 1. Cu 2-3 zile inaintea examinarii se administreaza un regim alimentar neiritant, neflatulent (branza vaci, smantana, oua fierte, carne slaba fiarta, orez fiert, paine uscata)
 2. Ultima masa inaintea examinarii este la ora 13. De la aceasta ora pana dupa examinare nu se mai consuma alimente.
 3. Se face evacuarea completa a colonului cu doua clisme evacuatorii: una in seara dinaintea examenului, cea de-a doua in dimineata investigatiei sau prin administrare de solutie Forlax, Fortrans sau Endofalk cu volumul si ritmul adaptate varstei in preziua examinarii, cu suprimarea ulterioara a meselor.

 

 PREGATIREA PACIENTULUI PENTRU EXPLORAREA RADIOLOGICA A APARATULUI RENAL

 RADIOGRAFIA  RENALA  SIMPLA

Este explorarea radiologica a aparatului renal fara substanta de contrast.

 1. Cu 2-3 zile inaintea examinarii se administreaza regim alimentar fara alimente care contin celuloza si dau reziduuri multe (fructe, legume, paste fainoase, paine) si apa carbogazoasa. Se administreaza carbune medicinal  sau Triferment cate 2 tablete de 3 ori pe zi.
 2. In seara precedenta examinarii pacientul va avea un regim hidric, iar seara i se va efectua o clisma evacuatorie
 3. Inaintea examinarii nu mananca si nu consuma lichide.

PIELOGRAFIA

Este explorarea radiologica a  aparatului renal executata cu substanta de contrast iodata administrata prin cateterism ureteral

 1. Cu 2-3 zile inaintea examinarii se administreaza regim alimentar fara alimente care contin celuloza si dau reziduuri multe (fructe, legume, paste fainoase, paine) si apa carbogazoasa. Se administreaza carbune medicianal sau Triferment cate 2 tablete de 3 ori pe zi.
 2. In seara precedenta examinarii pacientul va avea un regim hidric, iar seara i se va efectua o clisma evacuatorie
 3. Inaintea examinarii nu mananca si nu consuma lichide.

UROGRAFIA

Este explorarea radiologica a  aparatului renal executata cu substanta de contrast iodata administrata intravenos

Cu 2-3 zile inaintea examinarii se administreaza regim alimentar fara alimente care contin celuloza si dau reziduuri multe (fructe, legume, paste fainoase, paine) si apa carbogazoasa. Se administreaza carbune  medicinal  sau Triferment cate 2 tablete de 3 ori pe zi.

 1. In seara precedenta examinarii pacientul va consuma regim hidric , iar seara i se va efectua o clisma evacuatorie.
 2. Inaintea examinarii nu mananca si nu consuma lichide.
 3. Evacueaza vezica urinara inaintea investigatiei

 

PREGATIREA PACIENTULUI PENTRU ECOGRAFIE ADULT, ADOLESCENT SAU COPIL MARE

 Cu 24 ore inaintea examinarii se recomanda sa nu se consume dulciuri sau alimente care pot fermenta (lapte ,fructe, legume – fasole, varza)

 1. Cina din seara precedenta sa fie usoara si sa nu fie servita mai tarziu de ora 19
 2. Pentru examinarea organelor pelvine se recomanda consumul a 500 ml (sau mai putin adaptat varstei si greutatii pacientului) apa plata intr-un interval de 30 minute, cu aproximativ o ora inainte de investigatie
 3. Pacientul nu trebuie sa urineze, vezica urinara trebuie sa fie plina pentru a permite vizualizarea optima a structurilor invecinate
 4. In caz de balonare se recomanda in ziua precedenta administrarea de Espumisan 1-2 tablete de 3 ori pe zi.

 

PREGATIREA PACIENTULUI SUGAR PENTRU ECOGRAFIE

 1. Pentru examinarea abdominala generala se recomanda ultima masa de lapte daca este posibil cu 3 ore inainte de examinarea programata
 2. Pentru examinarea abdominala in vederea stabilirii diagnosticului de reflux gastro-esofagian la sugar ultima masa de lapte se recomanda sa fie cu aproximativ 20 minute inainte de examinare
 3. La pacientii sugari cu meteorism abdominal se recomanda administrarea de medicatie antiflatulenta conform varstei, cu 24-48 ore inainte

 

PREGATIREA PACIENTULUI PENTRU ANGIO-CT

             Angio-CT-ul este o investigatie similara computer-tomografiei conventionale, dar pacientului i se injecteaza  substanta de contrast iodata printr-o vena periferica in timpul investigatie tomografice.

 1. Pacientul trebuie să se prezinte cu rezultatele următoarelor analize: creatininemie și uree. În cazul în care pacientul vine în urgență, este suficientă doar creatininemia.
 2. Cu 6-8 ore înainte de efectuarea investigației, pacientul nu trebuie să consume alimente solide. Se recomandă să nu consume nici ceai, cafea, ciocolată, cola sau alte alimente și băuturi energizante în ziua examinării.
 3. Pentru examenele Cardio CT și coronaro CT este necesar ca ritmul cardiac să fie mai mic de 60 bpm, astfel pacienților trebuie să le fie administrate preventiv betablocante. În cazul în care este contraindicată administrarea betablocantelor, se recomandă administrarea unui anxiolitic în dimineața efectuării examinării.

 

LINIE DE GARDA: Descarca: LISTA MEDICI DE GARDA RADIOLOGIE-Martie 2020

 

Descarca: PERSONAL MEDICAL LABORATORUL DE RADIOLOGIE SI IMAGISTICA MEDICALA